Rafaello na krakersach – ciasto III panieńskie

Musiałam się odpowiednio wcześniej przygotować do tak ważnego wieczoru. Przepisy z których korzystałam były oczywiście jak to u mnie bywa cały czas zmieniane. Musiałam zrobić jedno ciasto odpowiednio wcześniej bo w planach miałam jeszcze masę innych pomysłów. Rafaello jest właśnie takim ciastem, które należy przygotować dzień lub dwa wcześniej. Jest to sprawdzony przeze mnie przepis, zawsze się udaje i smakuje wszystkim!!! konieczne jest schładzanie tego ciasta w lodówce.

Polecam każdemu, bardzo szybkie ciasto bez pieczenia.

Bardzo dobry przepis z blogu Moje Wypieki – cytuje za autorem

Składniki:
2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem (czasem daję również kokosowe lub śmietankowe)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
250 g masła
około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę

Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem
posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami – ja przyrumieniłam na patelni z płatkami migdałów)
Wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny. Ja wole takie po 24h leżakowaniu.
Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel