ciasto z prażonym słonecznikiem – ciasto II panieńskie

Te ciasto gwarantuje dobra zabawę:))
Jego składnikiem są % które nadają mu charakteru. U mnie tym razem była wersja z whisky ale polecam każdy inny mocny trunek.
Ciasto jest bardzo kaloryczne, w smaku nie ma sobie równych. Zawdzięcza to prażonemu słonecznikowi, który fajnie chrupie w pysznej masie. Zachęcam do wypróbowania.
Przepis znany mi od lat – przypomniany przez wiosenka27 na jej cudownym blogu eksplozja smaku

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z 2 rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na przygotowaną blaszkę i piec 30-40 minut w 180 stopniach.
Masa:

  • 1 puszka masy korówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godz w garnku z wodą pod przykryciem.
  • 1 duża szklanka słonecznika łuskanego
  • 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 1 kostka masła
  • 2 podwójne paczki herbatników
    whisky ok 150ml

Słonecznik, pół szklanki cukru i pół kostki masła połączyć na patelni a potem wstawić do piekarnika aby słonecznik się zrumienił. Utworzy się skorupka, którą potem trzeba pokruszyć.

Ugotowane wcześniej mleko skondensowane lub gotowa już puszka masy korówkowej –  utrzeć z masłem, na końcu dodać słonecznik. Masę  wyłożyć na nasączony biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników maczanych w whisky, potem wierzch polać dowolną polewą.
U mnie przepis na idealną znaleziony na tym blogu 

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 6 dkg masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy – dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel