Te ciasto gwarantuje dobra zabawę:))
Jego składnikiem są % które nadają mu charakteru. U mnie tym razem była wersja z whisky ale polecam każdy inny mocny trunek.
Ciasto jest bardzo kaloryczne, w smaku nie ma sobie równych. Zawdzięcza to prażonemu słonecznikowi, który fajnie chrupie w pysznej masie. Zachęcam do wypróbowania.
Przepis znany mi od lat – przypomniany przez wiosenka27 na jej cudownym blogu eksplozja smaku
Składniki na ciasto:
Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z 2 rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na przygotowaną blaszkę i piec 30-40 minut w 180 stopniach.
Masa:
Słonecznik, pół szklanki cukru i pół kostki masła połączyć na patelni a potem wstawić do piekarnika aby słonecznik się zrumienił. Utworzy się skorupka, którą potem trzeba pokruszyć.
Ugotowane wcześniej mleko skondensowane lub gotowa już puszka masy korówkowej – utrzeć z masłem, na końcu dodać słonecznik. Masę wyłożyć na nasączony biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników maczanych w whisky, potem wierzch polać dowolną polewą.
U mnie przepis na idealną znaleziony na tym blogu
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy – dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.
Smacznego:)
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel