Ciasto drożdżowe z owocami na festyn:)

Kilka dni temu moja bratowa poprosiła mnie żeby upiec dzieciom na festyn ciasto! Ależ się ucieszyłam:)
Myśląc o odpowiednim wypieku na ten dzień wiedziałam, że musi to być przepis sprawdzony, smaczny, łatwy do krojenia i trzymania w ręce oraz „bezpieczny” przy tym upale i tak powstało ciasto drożdżowe z owocami i cynamonową kruszonką. Uwielbiam robić ciasta drożdżowe, ten zapach w domu!!!
Mam swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe oczywiście z blogu Moje Wypieki.
Dla mnie to przepis idealny. Ciasto pięknie się wyrabia i ładnie wyrasta. Smakuje jak pyszna owocowa drożdżówka. Należy uważać z ilością owoców aby zbytnio nie obciążyły wypieku. A kruszonka to po prostu marzenie.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Zaczyn
 4 łyżeczka suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
 ½ szklanka letniego mleka
 ½ szklanka mąki pszennej
 ¼ łyżeczka cukru
Ciasto
 ½ szklanka letniego mleka
 ½ szklanka cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
 otarta skórka z połowy cytryny
 szczypta soli
 ¼ kostki rozpuszczonego margaryny
 1 jajko
 1 żółtko
 2 ¾ szklanki mąki pszennej
 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
 szklanka truskawek
kruszonka
 180 g mąki pszennej
 100 g cukru
 16 g cukru wanilinowego
 ½ kostki roztopionego masła
 ¼ łyżeczka cynamonu

Zaczyn
1

Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże.
Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.

2

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

3

Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.

Kruszonka
4

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.

Ciasto
5

Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto.

6

Ułożyć na cieście owoce, posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.

7

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.

Składniki

Zaczyn
 4 łyżeczka suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
 ½ szklanka letniego mleka
 ½ szklanka mąki pszennej
 ¼ łyżeczka cukru
Ciasto
 ½ szklanka letniego mleka
 ½ szklanka cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
 otarta skórka z połowy cytryny
 szczypta soli
 ¼ kostki rozpuszczonego margaryny
 1 jajko
 1 żółtko
 2 ¾ szklanki mąki pszennej
 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
 szklanka truskawek
kruszonka
 180 g mąki pszennej
 100 g cukru
 16 g cukru wanilinowego
 ½ kostki roztopionego masła
 ¼ łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Zaczyn
1

Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże.
Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.

2

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

3

Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.

Kruszonka
4

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.

Ciasto
5

Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto.

6

Ułożyć na cieście owoce, posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.

7

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto drożdżowe z owocami na festyn
(Wyświetlono 1 990 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Karola 11 września 2018 o 12:19

    Ciasto wyszło przepyszne 🙂 kruszonka tak jak pisałaś : marzenie 🙂 u nas było z jabłkami pokrojonymi w kostkę i podduszonymi z miodem i cynamonem. Jak dla mnie idealne ciasto drożdżowe 🙂 pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.