Ciasto drożdżowe z owocami na festyn:)

Kilka dni temu moja bratowa poprosiła mnie żeby upiec dzieciom na festyn ciasto! Ależ się ucieszyłam:)
Myśląc o odpowiednim wypieku na ten dzień wiedziałam, że musi to być przepis sprawdzony, smaczny, łatwy do krojenia i trzymania w ręce oraz „bezpieczny” przy tym upale i tak powstało ciasto drożdżowe z owocami i cynamonową kruszonką. Uwielbiam robić ciasta drożdżowe, ten zapach w domu!!!
Mam swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe oczywiście z blogu Moje Wypieki.
Dla mnie to przepis idealny. Ciasto pięknie się wyrabia i ładnie wyrasta. Smakuje jak pyszna owocowa drożdżówka. Należy uważać z ilością owoców aby zbytnio nie obciążyły wypieku. A kruszonka to po prostu marzenie.

Składniki na zaczyn:
  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru
Ponadto na ciasto

 

:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • szklanka truskawek

 

I na kruszonkę:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy – 16 g
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

 

Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć na cieście owoce, posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel