Moja bliska koleżanka jest w ciąży. Strasznie się cieszę z tego cudownego zjawiska. Bardzo kibicuje tworzącej się rodzince:) Jednak biedna ma ciągle nudności i mocne bóle głowy. Aby trochę poprawić jej humor zrobiłam dla niej Pavlovę bo lubi ten deser. Dodałam dużo kolorowych owoców aby mieli letnie witaminki. Oby jak najszybciej minęły jej te „złe stany” i mogła się cieszyć latem.
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel
dzień dobry, czy zamiast octu winnego może być jablkowy? i czy w jakiś sposób można sprawdzić czy beza już jest odpowiednio upieczona?
witam,
można użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny. Beza jest upieczona kiedy skorupka jest sztywna z zewnątrz, lekko popękana, i ma beżowy kolor.
dziękuję, beza wyszła przepyszna
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Czy gdyby zamiast jednej dużej zrobić z tego parę malych czy to jakoś wpływa na czas pieczenia?
tak, należy skrócić. Ja zazwyczaj małe piekę około 40 minut, wyłączam piekarnik i zostawiam w nim bezy do wystudzenia- nie otwierając drzwiczek
dziękuję za odpowiedź, jutrt wypróbuję w małym wydaniu, pozdrawiam
Kingo, czy piekarnik nastawiasz z funkcją góra dół czy może termoobieg?
Jutro mam urodziny i pomyślałam ,że poczęstuje moich gości takim torcikiem

Mam nadzieje ,ze się uda bo nie jest to łatwe wyzwanie
Marzeno uda się na pewno
– kochana pamiętaj tylko aby wolno wsypywać cukier – 1 łyżkę na minutę
ps. u mnie te ciasto robi furorę
Droga Kingo
własnie się zabrałam za bezę, białka ładnie mi się ubiły na sztywno i zaczęłam dodawać cukier i do połowy też piana była sztywna ale w miarę ubijania i dodawania pozostałego cukru piana zaczynała sie robć bardziej płynna
i ostatecznie na blachę ją wylałam a nie wyłozyłam. Co zrobiłam źle?? za długo ubijałam?? ale chciałam powoli cukier dodawać… Eh 
zbyt gwałtowne i szybkie wsypanie cukru powoduję taka sytuację. Nalezy tez ubijać białka na średnich obrotach
dziękuję
będę pamiętać następnym razem
Choć ta i tak po upieczeniu była pyszna i wszyscy byli zachwyceni
pozdrawiam!
:*
ja uratowalam szczypta soli i ubijalam i ubijalam i ubijalam az ubilam 😀
Kingo dzis zrobilam ja pierwszy raz wygladala pieknie ale podczas studzenia ( w otwartym piekarniku) zapadl sie caly srodek dlaczego ? Zapewne jak poloze krem bedzie w miare ok ale teoche szkoda.
Kochana niczym się nie przejmuj ten deser tak ma
na przyszłość studź przy zamkniętym piekraniku
Po nalozeniu kremu i owocow wygladalo super a jeszcze lepiej smakowalo od teraz to staly element moich wypiekow, dziekuje ?
Pani Kingo jestem fanką..
Pani beza jest wyśmienita…zwykle robilam te z Masterchefa, ale sjest roznica w skladnikach a scislej mowiac w ich proporcjach…. chodzi o ilośc maczki skrobiowej i octu..na 4 bialka 2 łyzeczki a na 6 bialek 1 łyzeczka podobnie z octem w obu 1 lyżeczka octu przy różnicy ilosci białek i cukru..Proszę o informacje czy robi to roznice w ostatecznym efekcie..Ja uwielbiam chrupiaca nie ciągutke”…Pozdrawiam
witam
a więc już tłumaczę
im więcej skrobi tym twardsza skorupka – ocet stabilizuje białko więc tutaj nie ma różnicy
Deser palce lizać! Zawładnął sercami mojej rodzinki i rodzinki Męża do tego stopnia, że składają zamówienia na swoje urodziny. Ostatnim razem nie zdążyłam nawet usiąść za stołem, a torcik już był rozchwytywany.. i standardowa walka o ostatni kawałek


Dziękuję za przepis i polecam osobom niezdecydowanym. To nic, że środek się zapadnie, to nic że za bardzo zbrązowieje – smak gra tu główną rolę i powala na kolana. Do serka dodaję zawsze sok z cytryny, a to w połączeniu z owocami sezonowymi idealnie równoważy słodkość bezy
Pozdrawiam p. Kingo
Pani Basiu dziękuję za tak miły komentarz :* przyznam że w moim domu reakcje są dokładnie takie same kiedy podaję Pavlovą 😉
Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :*
Jeszcze jedno pytanie czy beza powinna byc chrupiaca na zewnatrz a ciagnaca w srodku? Kingo czy dalabys rade dodac zdjecie przekroju? Jeszcze raz dziekuje.
beza powinna być chrupiąca z zewnątrz a w środku powinna być lekko ciągnąca pianka
Kingo, to ciasto to poezja ?Beza chrupiąca, krem lekki i puszysty. Ciasto tym razem podawałam polane ajerkoniakiem i uprazonymi płatkami migdalowymi . Ale jak tylko zacznie się sezon na polskie truskawki zrobię ja z owocami. Świetny przepis!!! Prosty a efekt oszałamiający ?
Sylwio dokładnie to ciasto takie jest – znika pierwsze z każdej imprezy
Kochana wygląda bosko…będę robić jutro :)) a czy można ją zrobić dzień przed podaniem czy to już jednak nie ten smak?
sama bezę spokojnie można zrobić dzień przed. Polecam krem nakładać dopiero przed podaniem
tzn np. godzinę przed aby beza nie zmiękła 
Pierwsza beza w życiu i wyszła idealna. Dzięki!
bardzo się cieszę i polecam na przyszłość
Witam
Chciałam zapytać na ile porcji jest beza z tego przepisu?
z tego przepisy wychodzi ok 10 porcji
Witam,
Beza wyszła mi idealna, jednak krem po 15minutach zaczął spływać. Dosłownie ciekł mi po blacie jak mleko. Czym może być to spowodowane? Dodam ze śmietanę ubilam na sztywno, dodałam mascarpone i krótko miksowałam na małych obrotach.
Pozdrawiam
Ja mam inną zagwostkę…. Co zrobić z taką ilością pozostałych żółtek
podpowiedzcie…
można np. zrobić ciasto z Żółtek – przepis również znajduje się na blogu.http://kingaparuzel.pl/blog/2013/05/ciasto-z-oltek/
Kingo kochana, od jakiegoś czasu robię bezy w mikserze planetarnym (eldom). Wiem ze w nim już tak długo nie ubija się niecnego ale odkąd zaczęłam w nim ubijać bezy, przestały mi wychodzić. Przy pieczeniu ich, wydziela się jaka płyn (cukier?). Jak ty robisz beze w tym mikserze ?
Ściskam
zawsze miksuje od wolnych obrotów potem po 2 minutach zwiększam na średnie i wsypuję po łyżce cukru na minutę
Ja tak robiłam przy ręcznym mikserze – naprawdę – ze stoperem 😀 rekordowo trwało to 52 minuty :-))
Ale kiedy tak samo robiłam w planetarnym to piana była tak sztywna, ze nie mogłam jej z rękawa wycisnąć a sama potem po upieczeniu miała mnóstwo popękanych pęcherzyków. Przy kolejnej dodawałam już szybciej cukier i była lepsza. Natomiast dwa dni temu jakaś masakra – 2 bezy mi nie wyszły, trzecia już lepiej ale ciagle jednak inaczej niż robiąc tym ręcznym …