na poprawę nastroju – kolorowa Pavlova

Moja bliska koleżanka jest w ciąży. Strasznie się cieszę z tego cudownego zjawiska. Bardzo kibicuje tworzącej się rodzince:) Jednak biedna ma ciągle nudności i mocne bóle głowy. Aby trochę poprawić jej humor zrobiłam dla niej Pavlovę bo lubi ten deser. Dodałam dużo kolorowych owoców aby mieli letnie witaminki. Oby jak najszybciej minęły jej te „złe stany” i mogła się cieszyć latem.

DSC_9386 kopia
Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (jeśli nie macie może być maka ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Na przygotowany i wystudzony spód nałożyć masę przygotowaną z: ubitej kremówki zmiksowanej z serkiem mascarpone i odrobiną cukru pudru. Na sam koniec dodajemy sezonowe owoce. U mnie były to: brzoskwinie, truskawki, czereśnie i kiwi.
DSC_9389 kopia
DSC_9392 kopia
Smacznego:)









29 Responses

  1. Małgorzata pisze:

    dzień dobry, czy zamiast octu winnego może być jablkowy? i czy w jakiś sposób można sprawdzić czy beza już jest odpowiednio upieczona?

  2. Małgorzata pisze:

    Czy gdyby zamiast jednej dużej zrobić z tego parę malych czy to jakoś wpływa na czas pieczenia?

    • admin admin pisze:

      tak, należy skrócić. Ja zazwyczaj małe piekę około 40 minut, wyłączam piekarnik i zostawiam w nim bezy do wystudzenia- nie otwierając drzwiczek

  3. Małgorzata pisze:

    dziękuję za odpowiedź, jutrt wypróbuję w małym wydaniu, pozdrawiam

  4. Patrycja pisze:

    Kingo, czy piekarnik nastawiasz z funkcją góra dół czy może termoobieg?

  5. Marzena pisze:

    Jutro mam urodziny i pomyślałam ,że poczęstuje moich gości takim torcikiem :)
    Mam nadzieje ,ze się uda bo nie jest to łatwe wyzwanie :)

    • admin admin pisze:

      Marzeno uda się na pewno :) – kochana pamiętaj tylko aby wolno wsypywać cukier – 1 łyżkę na minutę :) ps. u mnie te ciasto robi furorę

  6. Joanna_G pisze:

    Droga Kingo :) własnie się zabrałam za bezę, białka ładnie mi się ubiły na sztywno i zaczęłam dodawać cukier i do połowy też piana była sztywna ale w miarę ubijania i dodawania pozostałego cukru piana zaczynała sie robć bardziej płynna :( i ostatecznie na blachę ją wylałam a nie wyłozyłam. Co zrobiłam źle?? za długo ubijałam?? ale chciałam powoli cukier dodawać… Eh :(

  7. Alex pisze:

    Kingo dzis zrobilam ja pierwszy raz wygladala pieknie ale podczas studzenia ( w otwartym piekarniku) zapadl sie caly srodek dlaczego ? Zapewne jak poloze krem bedzie w miare ok ale teoche szkoda.

  8. Dana pisze:

    Pani Kingo jestem fanką..
    Pani beza jest wyśmienita…zwykle robilam te z Masterchefa, ale sjest roznica w skladnikach a scislej mowiac w ich proporcjach…. chodzi o ilośc maczki skrobiowej i octu..na 4 bialka 2 łyzeczki a na 6 bialek 1 łyzeczka podobnie z octem w obu 1 lyżeczka octu przy różnicy ilosci białek i cukru..Proszę o informacje czy robi to roznice w ostatecznym efekcie..Ja uwielbiam chrupiaca nie ciągutke”…Pozdrawiam

  9. Basia pisze:

    Deser palce lizać! Zawładnął sercami mojej rodzinki i rodzinki Męża do tego stopnia, że składają zamówienia na swoje urodziny. Ostatnim razem nie zdążyłam nawet usiąść za stołem, a torcik już był rozchwytywany.. i standardowa walka o ostatni kawałek :)
    Dziękuję za przepis i polecam osobom niezdecydowanym. To nic, że środek się zapadnie, to nic że za bardzo zbrązowieje – smak gra tu główną rolę i powala na kolana. Do serka dodaję zawsze sok z cytryny, a to w połączeniu z owocami sezonowymi idealnie równoważy słodkość bezy :)
    Pozdrawiam p. Kingo :)

    • admin admin pisze:

      Pani Basiu dziękuję za tak miły komentarz :* przyznam że w moim domu reakcje są dokładnie takie same kiedy podaję Pavlovą 😉
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :*

  10. Alex pisze:

    Jeszcze jedno pytanie czy beza powinna byc chrupiaca na zewnatrz a ciagnaca w srodku? Kingo czy dalabys rade dodac zdjecie przekroju? Jeszcze raz dziekuje.

  11. Sylwia pisze:

    Kingo, to ciasto to poezja 😍Beza chrupiąca, krem lekki i puszysty. Ciasto tym razem podawałam polane ajerkoniakiem i uprazonymi płatkami migdalowymi . Ale jak tylko zacznie się sezon na polskie truskawki zrobię ja z owocami. Świetny przepis!!! Prosty a efekt oszałamiający 😋

  12. Basia pisze:

    Kochana wygląda bosko…będę robić jutro :)) a czy można ją zrobić dzień przed podaniem czy to już jednak nie ten smak? :)

    • admin admin pisze:

      sama bezę spokojnie można zrobić dzień przed. Polecam krem nakładać dopiero przed podaniem :) tzn np. godzinę przed aby beza nie zmiękła :)

  13. Marta pisze:

    Pierwsza beza w życiu i wyszła idealna. Dzięki!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel