deszczowa szarlotka

Co tu dużo pisać! wszystko się zmienia nawet nie zauważamy kiedy
wczoraj deszcz – dzisiaj słońce
wczoraj nuda – dzisiaj praca
wczoraj szarlotka – dzisiaj jej brak:)

Jako że w weekend zawsze musi być domowe ciasto postawiłam na szarlotkę na kruchym cieście z lodami waniliowymi. Wzorowałam się na przepisie Bajaderki znalezionym na blogu „Moje wypieki”
Ciasto wyszło bardzo smaczne, kruchy spód z małymi modyfikacjami bo oczywiście brakło mi składnika. Jabłek użyłam gotowych ze słoika następnym razem będą własnoręcznie tarte.
Zapraszam…



Przepis na ciasto pieczone w foremce 21cm
Ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 140g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • powinna być łyżka kwaśnej śmietany ja nie miałam i dałam jogurtu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie suche składniki przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę i ekstrakt – wszystko szybko zagnieść. Podzielić na pół i schłodzić przez co najmniej godzinę.


Masa jabłkowa

  • słoik jabłek prażonych – 900g
  • 2 łyżki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki zagotować aż zrobi cię w miarę gęsta masa. Jabłka ze słoika i tak już są w swojej konsystencji zwarte więc bardziej zależy da doprawieniu samych jabłek.
 
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i przykryć na to drugą część ciasta. Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Lekko przestudzić, posypać pudrem. 
Najlepiej smakuje lekko ciepłą z gałką lodów waniliowych









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel