ciasto z rabarbarem, malinami i mandarynką pod bezową pierzynką

Do ciasta zainspirował mnie przepis z mojego ukochanego blogu „Moje Wypieki”– troszkę został zmieniony skład owoców ponieważ nie miałam truskawek. 
Rabarbarowi towarzyszyły maliny i mandarynka:) – pyszne zestawienie
Goście bardzo chwalili!!Wypiek ten prezentuje się bardzo dostojnie i idealnie pasuje na niedzielne popołudnie w słoneczku.
Ciasto na pewno zrobię ponownie z innymi owocami.
Przepis cytuje za Dorotą uwzględniając moje modyfikacje
Do ciasta zainspirował mnie przepis z mojego ukochanego blogu „Moje Wypieki”– troszkę został zmieniony skład owoców ponieważ nie miałam truskawek. 
Rabarbarowi towarzyszyły maliny i mandarynka:) – pyszne zestawienie
Goście bardzo chwalili!!Wypiek ten prezentuje się bardzo dostojnie i idealnie pasuje na niedzielne popołudnie w słoneczku.
Ciasto na pewno zrobię ponownie z innymi owocami.
Przepis cytuje za Dorotą uwzględniając moje modyfikacje
 
Składniki na ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła

 

Składniki na nadzienie rabarbarowo – malinowo – mandarynkowe:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki (dałam kremówkę)
  • 2 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)
  • 1 puszka mandarynek z puszki
  • 1 szklanka malin
Składniki na piankę:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C.
 
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na blachę o średnicy 25cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10 – 12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać owoce, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć piankę na upieczone ciasto i piec aż pianka się zarumieni, czyli około 10 – 15 minut.









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel