Tarta z musem czekoladowym

Tarta z musem czekoladowym

Witam wszystkich.

Zafascynowana waszymi blogami odważyłam się stworzyć swój. Przyznam że początek utworzenia samego blogu był dla mnie trochę ciężki ale już powoli wgłębiam się w tajniki…
Więc mam nadzieję że za niedługo wszystko będzie tak jak być powinno.
Jestem osobą która cały czas szuka czegoś nowego, cały czas jestem „w drodze” nawet na przykładzie dzisiejszego przepisu widać jaka jestem „rozproszona:)”
Postanowiłam, że przed świętami wypróbuję kruche ciasto na mazurka i zrobię tartę.
Mój mąż zażyczył sobie „lekką tartę z owocami” no i kupiłam owoce, śmietana kremówka chłodziła się a ciasto odpoczywało w lodówce i ……….
I mijał czas ……tarta z kruchego ciasta już upieczona, wystudzona a ja tak sobie myślę że fajnie by było zmienić wersję na czekoladową i tak powstała WIOSENNA TARTA z MUSEM CZEKOLADOWYM :) kruchy spód cieniutko posmarowany dżemem z owoców leśnych na to mus z czekolady deserowej z kawałkami batonów Daim oraz polewa idealna z tego przepisu – naprawdę polecam!!!
Mąż nie jest zbyt zadowolony, mówi że jest ekstremalnie czekoladowa i ciężka a on chciał lekką:( – postaram się za tydzień spełnić życzenie….
Poniżej przepis:
Ciasto kruche:

300g mąki krupczatki z tego ok 50g zastąpiłam mielonymi migdałami

140g masła
100g cukru pudru
1 jajko
Wszystkie składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki na ok godzinę.
Po godzinie wyjąć ciasto i rozwałkować pomiędzy folią. wyłożyć na foremkę do tarty – u mnie miała 24cm.
Docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki na kilkanaście minut. Na ciasto wyłożyłam folię aluminiową i wysypałam grochem aby boki nie opadły. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C i piec ok 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Po wystudzeniu można cieniutko spód posmarować dżemem u mnie był o smaku owoców leśnych.
Masa: 1 sztuka kawy ekspresowej 3 w 1
300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej 36%)
150 g  czekolady  deserowej
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ubić śmietankę w raz z kawą 3 w 1. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą. Gotową masę wyłożyć na tartę i ładnie wyrównać po czym wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepsza jest na drugi dzień).
Ostatnim etapem jest dekoracja tarty idealną polewą czekoladową.
Smacznego:))









3 Responses

  1. Celina pisze:

    Witam ☺Czy ten nie nadaję się konsystencją do przełożenia tortu?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel